Hoe en wat met de computer?

 

 


Oh jee een computer...

Sommige ouders vinden het maar niks, hun kind en de computer. Stel je voor dat het kind iets verwijdert...
Geen paniek. Wanneer je duidelijke afspraken maakt met je kind kun je je kind ook op je computer laten om een spelletje te spelen.
Want ook van computerspelletjes kan een kind leren.

Ook kun je je computer zo instellen dat je kind een persoonlijk bureaublad heeft en het maar een beperkt aantal icoontjes tot zijn/haar beschikking heeft.

Geef je kind de gelegenheid om niet alleen op school maar ook thuis met de computer te werken. Natuurlijk onder toezicht en met mate.

 

 

Computerspelletjes voor kleuters 

Computerspelletjes voor kleuters zijn leuk en leerzaam. Agressie zoals je bij spelletjes voor grotere kinderen en volwassenen ziet, passen niet bij de spelletjes voor kleuters dus zul je er ook niet aantreffen.

De educatieve spelletjes helpen de kleuters zelf een handje om zich voor te bereiden op de latere leerstof van groep 3. Dit doen ze bijvoorbeeld door de geheugen- en telspelletjes.

 

 

Wat leert een kind van het spelen op een computer?

Het samen spelen van een spel op de computer heeft op meer dingen invloed dan je in eerste instantie zou denken.
Waar je het eerst aan zult denken wanneer je afvraagt wat een kind leert van een computerspel is puur het spel zelf en wat er in het spel aan de orde komt. 

Er is echter nog meer wat je kind leert mede door het spelen van een computerspel. 
Denk maar eens aan de ontwikkeling van :

  • het  zelfvertrouwen, 
  • het kunnen samenwerken, 
  • het rekening houden met anderen, 
  • het initiatief nemen, 
  • het verwoorden van eigen gevoelens, 
  • het vragen om hulp, 
  • het gedrag en de bedoelingen van anderen begrijpen en er adequaat op reageren.

Al deze eigenschappen die een kind ontwikkelt, komen volop aan bod wanneer je samen (ouder en kind of twee kinderen) achter de computer zit. 
Kinderen geven elkaar uitleg en aanwijzingen, doen elkaar na of vechten om de muis. 
Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit  alleen mogelijk is als er samengespeeld mag worden met en geluidsboxen aan in plaats van dat ze koptelefoons op het hoofd hebben. 

Kortom, wat er rondom het scherm gebeurt, is minstens zo leerzaam als wat er op het scherm gebeurt.

Mijn kind op een tablet-pc?

Tegenwoordig zijn er ook veel ouders die een tablet-pc hebben. Veel mensen weten dat er ook heel veel apps te vinden zijn voor kinderen. Afhankelijk van het type tablet kun je apps voor Andriod of downloaden. Helaas zijn niet alle apps voor beide systeem verkrijgbaar.
Er zijn verschillende apps die betaald zijn maar als je een beetje zoekt vind je ook hele leuke en educaties gratis apps.

Net als bij spellen online of op de computer, weet welk spel je je kind laat spelen. Speel het eerst zelf een keer zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een spel voor op de (spel-)computer?

Bedenk goed waarom je het spel wil kopen. Wil je dat je kind er iets van leert? En zo ja, wat wil je dat je kind er van leert? Wil je iets om de kleuren en vormen te oefenen of wil je juist iets met cijfers of letters? Of is het een spel gewoon voor de lol?

Je kunt natuurlijk afgaan op goede ervaringen van andere ouders of het advies van de leerkracht van je kind. Maar je kunt ook eens wat rondneuzen in de bibliotheek en eens een spel lenen om het samen met je kind te bekijken. Wanneer je kind en jij er enthousiast over zijn, kun je het overwegen om te gaan kopen.

Let bij de aanschaf er wel op dat de voorwaarden waar je (spel-)computer aan moet voldoen kloppen met de (spel-)computer die je thuis hebt. Het zou jammer zijn als een spel niet blijkt te werken omdat je apparatuur niet voldoet.

Wanneer je iets met letters wil aanschaffen raad ik je aan om er op te letten of de letters uitgesproken worden als klank. Daarmee bedoel ik dat de letter "m" niet "Em" wordt genoemd maar "mmm". Dat is met name fijn voor je kind als het gaat lezen, wanneer je letters gaat samenvoegen tot een woord gaat dat beter als je ze als klanken uitspreekt.

Educatieve spelletjes

Er zijn diverse educatieve spelletjes in de handel. Hieronder een kleine selectie:

  • Lekker Weertje Koekepeertje
  • Robbie Konijn
  • Winnie de Poeh (diverse spellen)
  • Nijntje (diverse spellen)
  • Sesamstraat (diverse spellen)

Educatieve spelletjes op internet

Er zijn ook diverse educatieve spelletjes op internet te vinden. Hieronder een kleine selectie:

Een muis voor kinderen.

Een computermuis voor volwassen is eigenlijk niet geschikt voor de kleine handen van een kleuter. Bij een muis voor "grote mensen" moet een kleuter zijn hand overstrekken en dat kan onhandig en zelfs pijnlijk zijn.
Maar daar is een oplossing voor. Er zijn hele leuke kindermuizen in de handel. Die speciaal voor de kleine handen zijn ontworpen. Ze zijn in allerlei verschillende kleuren en designs.

Een spelcomputer en kleuters

Spelcomputers zijn haast niet meer weg te denken in de huidige digitale wereld. Sommige kinderen zijn er helemaal weg van anderen vinden er maar weinig aan en spelen liever buiten.

Wanneer je je kind op de spelcomputer laat spelen, spreek dan duidelijk af wat wel en niet mag. Maar vooral ook hoe lang. Net als voor volwassenen is het ook voor kinderen niet goed als ze te veel tijd doorbrengen achter een spelcomputer.

Ook staat er vaak op de verpakking van een spel dat het al vanaf 3 jaar is. De ervaring leert dat het dan nog niet wil zeggen dat het kind het zonder hulp kan spelen. vaak zijn er toch nog stukjes tekst die gelezen moeten worden. Of is het spelniveau echt nog te hoog voor je kind.

Enkele spellen voor op de computer