Halloween

 

 

Het Halloween feest wint steeds meer terrein in Nederland.

In Engeland en in Amerika wordt Halloween  vooral door kinderen gevierd. Op die dag verkleden zij zich in een heks, een spook, een vampier, of in een ander griezelig wezen. 
De meeste huizen zijn in die periode versierd met uitgeholde pompoenen waarin een kaars brandt. Daar bellen de kinderen aan en dreigen ze ermee hun buren te betoveren met de spreuk "Trick or Treat"Tenzij die snoepjes uitdelen. Wat uiteraard gebeurt want niemand wordt immers graag betoverd.

 

Knutselideetjes

Grapje uithalen

Vul een plastic handschoen helemaal met gelatine of aga agar met appelsap. Laat de hand opstijven. Is de gelatine helemaal stijf geworden haal die dan uit de handschoen. Wanneer je de vingers breekt en er aardbeiensaus overheen giet lijkt het net of ze er afgehakt zijn. Leg nog amandelschaafsel als nagelneer en je Halloween-toetje is klaar.

Pompoenen versieren

Pompoenen kun je halen bij supermarkten of groentenwinkels. Je tekent op de pompoen de stukken die je weg wil snijden. 

Jonge kinderen kun je de stukken uit de pompoen halen door ijzeren cocktailprikkers te gebruiken als een prikpen bij een knutselwerkje.

Oudere kinderen kun je onder begeleiding met een mes laten werken.

De deksel leg je voor dat je een kaarsje in de pompoen plaatst een hele tijd in het water. Op die manier verbrandt de deksel niet als je die op de pompoen plaatst als het kaarsje brandt.

 

 


Groene spookjes met griezelslangen

 

Dit heb je nodig
400 g gehakt
2 beschuiten
1 ei losgeklopt
peper en zout
3 el olijfolie extra vierge
400 g doperwten
400 ml bechamelsaus
250 g verse groene tagliatelle
1 krop ijsbergsla
10 zwarte olijven ontpit en in plakjes
2 el ketchup


Zo maak je het

* Verkruimel de beschuiten boven de kom met het gehakt. Voeg ei en ketchup toe en kneed alles goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Maak 12 kleine gehaktballetjes en vorm ze iets langwerpig. Zo blijven ze beter staan.

* Verhit de olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes aan beide kanten goudbruin. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en braad de balletjes in 8-10 min. gaar. 

* Doe de helft van de doperwten en bechamelsaus in een pan en pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg peper en zout naar smaak toe. Breng de saus aan de kook, voeg de resterende erwten toe, draai het vuur laag en houd het gerecht al roerend warm. 

* Kook de tagliatelle in ruim water beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af. 
Blancheer 6 grote ijsbergslabladeren 30 sec. in een grote pan met kokendheet water. Schep ze uit het water op een snijplank. Halveer de bladeren in de lengte. Vouw om elk gehaktballetje een slablad. Laat de onderkant van het blad uitwaaieren als een spookje.

* Verdeel de pasta over 4 platte borden, trek iets van de slangen op de rand van het bord. Verdeel de spookjes op de pasta, maak er ogen op met de plakjes olijf en kleef ze vast met een beetje boter. Serveer er de erwtensaus bij. Lekker met een beetje geraspte kaas. 

Achtergrond informatie

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

bron: wikipedia

Misschien ook leuk