Koken met kleuters

 


Wat eten we vandaag?

Kleuters vinden het uitdagend om grote-mensen dingen te doen. Koken is er daar een van. Wist je dat je kind onbewust veel kan leren van het samen koken? Enkele dingen die je kind leert of verder ontwikkelt zijn: tellen, wegen, vergelijken, begrippen (meer, minder, evenveel), smaak herkennen, het geheugen trainen, leert groeperen, fijne motoriek, volgorde geheugen, concentratie, etc. . 

Koken is heel afwisselend en veel kinderen vinden het leuk om te helpen bij: wegen, tellen, snipperen met een bot mes, ontpitten, schillen, raspen, mengen, roeren, rollen en nog veel meer. Wanneer je het kind een taakje geeft is het gericht op die taak en kun je samen plezier aan het koken beleven. 

Op zoek naar de juiste ingrediënten. 

In een winkel op zoek gaan naar de juiste ingrediënten is voor de kleuters op zich al een boeiende bezigheid. 

Via tekeningen, foto's uit reclameblaadjes of lege verpakkingen kunnen de kleuters vinden wat ze nodig hebben.

Kleuters vinden het uitdagend om "grote mensen dingen" te doen.

 Durf daarom gerechten kiezen die verder gaan dan ‘een voorgemaakte pannenkoek versieren’, maar laat hen zelf eitjes breken, kneden, onder begeleiding mixen, knippen, etc. 
Kies gerechten die gemakkelijk opgedeeld kunnen worden in kleine stapjes. Kies gerechten waarvoor je geen scherpe messen nodig hebt. 
Maak de stappen visueel (met tekeningen of foto's). Zo kan je kleuter “lezen” wat het moet doen of wat het nodig heeft. 

 

De tafel dekken hoort ook bij het bereiden van een maaltijd. 

Wanneer de tafel gedekt moet worden, kun je je kind daar voor "verantwoordelijk" maken. 
Tel eerst hoeveel personen er aan tafel komen te zitten. Wat heb je allemaal nodig voor die personen? Wanneer je dit samen met je kind besproken hebt, laat je je kind de tafel dekken zoals jullie hebben afgesproken. 
Het kind traint terwijl het dit doet onbewust het geheugen en het tellen. Wanneer je iets te kort komt op tafel wat je wel besproken hebt, zeg dan niet meteen:"je doet het niet goed.", maar loop met het kind even alles na wat het op tafel zou leggen. Wanneer je dit stap voor stap doet, komt je kind er zelf al achter wat het nog mist.

Bestel nu via Bol.com!

Otje met gratis deurhanger
Otje met gratis deurhanger
Annie M.G. SchmidtOf wellicht nog andere boeken van de kinderboekenweek

Boekentip:

'Otje' is een boek van Annie M.G.Schmidt over een meisje die haar opvliegende vader, een ontslagen kok, moet helpen. Het verhaal kan een fijne inspiratiebron zijn om te koken met kleuters.

Het thema van de kinderboekenweek van 2009 was  “Aan tafel!” 

Zoek je nog leuke recepten?

Neem dan eens een kijkje op de volgende receptenpagina.