Mediteren en Visualiseren met jonge kinderen

 

 

Echt ontspannen, hoe doe je dat?

We leven in een drukke tijd waarin veel van ons verwacht wordt en ook van onze kinderen. Er komen heel veel prikkels op een kind af die het allemaal moet zien te verwerken. Soms lukt dat allemaal niet zo goed en heeft je kind echt even rust nodig.
Maar echt leren om je te ontspannen, is iets wat vaak niet zomaar vanzelfsprekend is. 

Op deze  pagina wil ik je laten zien hoe je dat kunt doen door op een hele leuke manier samen met je kind te leren om helemaal te ontspannen.

Mandala's kleuren

Het kleuren of tekenen van een mandala kan een heel mooi rustmoment zijn voor een kind dat graag kleurt.

Meer hierover kun je lezen op 
Het kleuren van een mandala, daar zit meer achter dan je zou denken

Ook is yoga een goede manier om te ontspannen en ook dit kun je al met jonge kinderen doen. Binnenkort hierover meer op deze site.

 

Visualisaties en meditaties

Door middel van visualisaties leert een kind om zijn/haar gedachtewereld tot rust te brengen en de aandacht ergens op te richten zonder prikkels van buitenaf. 

Door meditatie keer je je aandacht te richten en door te visualiseren leer je scheppend dus creatief - bezig te zijn dr waar al het geschapene begint, namelijk in de geest. 

Buiten dat je dus bezig bent met je te ontspannen, leer je onbewust nog veel meer!

Voordelen voor kinderen

Naar bed gaan wordt leuk en betoverend als je voor het slapen gaat een visualisatie doet.

Daardoor slapen kinderen rustiger en hebben ze minder kans op nachtmerries omdat meditatie ze een rustig en veilig gevoel geven

Kinderen krijgen zelfvertrouwen, worden fantasierijk en creatief, concentreren zich beter en worden zelfbewuster. En ja, dat kan ook al op het nieuw van kleuters.

Voordelen voor jou als ouders


Natuurlijk heb je als ouder er baat bij als het naar bed gaan minder stress oproept.

Je zult merken dat wanneer je dit regelmatig doet dat je kind meer rust in zich krijgt en dat het daardoor ook meer rust in een gezin geeft.

Als  ouders krijg je de kans je  aan het eind van een drukke dag samen met je kind(eren) te ontspannen. Wat goed is voor de ontwikkeling van een sterke band met je kind omdat je samen bezig bent met iets wat kwaliteit en inhoud geeft.

Voordelen op scholen

Ja, ook op scholen kun je mediteren en visualiseren en het levert ook nog voordelen op.

Buiten dat het een leuke activiteit is, kunnen kinderen zich beter op hun werk concentreren omdat ze door de meditaties beter leren luisteren en zich beter concentreren

De werksfeer in de klas gaat erop vooruit wanneer de kinderen rustiger en geconcentreerder worden

Een paar visualisaties / meditaties uit het boek "De Wens Ster"

 

Leuke boeken met visualisaties en meditaties met jonge kinderen

 

Tip

Je kunt je kind ook zich even terug laten trekken en naar muziek laten luisteren die het graag hoort. Het is zelfs mogelijk om het naar luisterverhalen of kindermeditaties te laten luisteren.

Wanneer je dit op een mp3-speler zet, kan het kind het op een plekje doen waar het zich graag terug trekt zoals bijvoorbeeld op de eigen kamer of wellicht een "geheime" hut op zolder.

Kijk voor Mp3-spelers in diverse vormen op deze link.


Heb je nog leuke ideen en wil je die delen, laat het me weten!
Je kunt een dan hier een berichtje achter laten.