Techniek met peuters en kleuters

 

 

Techniek met peuters en kleuters, kan dat?

Ja, dat kan. Natuurlijk hoef je niet hele ingewikkelde technische hoogstandjes te doen.
Voor een jong kind is het al heel interessant om een apparaat wat stuk is onder begeleiding van een volwassenen uit elkaar te halen.

Ook door kinderen zelf te laten ontdekken, leren ze veel. Vaak stellen ze tijdens het ontdekken al diverse waarom vragen en waar bepaalde dingen voor zijn. Wanneer je niet meteen antwoord kunt geven, kun je ook samen op internet op zoek gaan naar het antwoord. Maar ook in informatieve boeken kijken die eigenlijk niet eens voor kleuters zijn, is erg leuk voor jonge leergierige kinderen.

Wat kun je doen?

Wanneer een huishoudelijk apparaat stuk gaat en je wil het naar de milieustraat brengen kun je het voordat je dat doet nog samen met je kind uit elkaar halen. 

Neem een schroevendraaier en eventueel een hamer en ga samen op ontdekking. Laat je kind zelf de schroevendraaier gebruiken. Uiteraard help je eventjes als het niet lukt, maar vooral het zelf ontdekken is leerzaam voor een kind. 

Eventueel kun je de schroeven al iets los draaien zodat je kind het makkelijk zelf kan doen.

Waar moet je op letten?

Een paar dingen waar je op moet letten zijn dat je alleen dingen uit elkaar laat halen waarbij geen gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. 

Veiligheid gaat immers boven alles.

Wanneer je een apparaat uit elkaar haalt wat nog scherpe randen kan hebben wees dan alert en attendeer je kind erop.

Een beeldbuis is niet aan te raden. In dit apparaat kan nog hoogspanning aanwezig zijn, dus moet je ook erg op letten wat voor apparaten je "sloopt".

Wanneer een apparaat een stekker heeft, zorg dan dat je goed in de gaten houdt dat je kind niet de stekker in het stopcontact kan steken. Ook niet als je het snoer eraf hebt gehaald.

Enkele foto's van twee kinderen op ontdekking

Een oude computer 

en 

een oude droger slopen

Zelf maken

Natuurlijk hoef je niet alleen apparaten uit elkaar te laten halen. Je kunt ook zelfs iets maken waarbij techniek een rol speelt.

Wanneer je zelf aan het klussen bent in huis is er vaak al iets te vinden waarbij je kind kan helpen of zelf ook iets kan maken met bijvoorbeeld een hamer wat hout en wat spijkers. (Natuurlijk wel onder toezicht!)

 

Filmpjes over techniek

Ik heb een aantal leuke filmpjes verzameld waarin jonge kinderen kennis maken met techniek of juist met technische vraagstukken bezig zijn. 
Wanneer je de filmpjes bekijkt, kom je vast nog op leuke ideetjes.

Klik hier om naar de filmpjes te gaan.

Boekentip!


Heb je nog leuke ideeŽn en wil je die delen, laat het me weten!
Je kunt een dan hier een berichtje achter laten.