Je kind in het verkeer

 

 

 

Kinderen krijgen al jong te maken met het verkeer. Samen met papa of mama lopen ze naar de buren. familie of vriendjes. Tijdens het buitenspelen spelen ze bijvoorbeeld op de stoep. Zonder dat ze er zelf erg in hebben, nemen ze op die manier al deel aan het verkeer. Gelukkig is dat meestal onder het toeziend oog een ouder of verzorger. Op deze pagina vindt je allerlei suggesties die je met je kind kunt doen om het leren om te gaan met verkeer.


Geef het goede voorbeeld

Wanneer je met je kind deelneemt aan het verkeer geef dan zelf het goede voorbeeld. Kinderen imiteren (on-)bewust het gedrag van volwassenen in hun omgeving.

Wanneer je graag wil dat je kind stopt voor een rood stoplicht, doe het zelf dan ook. 

 

Net als dat je een kind wel moet leren wanneer het voorrang heeft, maar dat het nooit voorrang mag nemen. 

 

Oversteken

Tijdens de wandeling naar school, peuterspeelzaal, of naar familie kom je vaak op een punt dat er toch een weg overgestoken moet worden. 
Wanneer je graag wil dat je kind leert hoe en waar het moet kijken voordat het oversteekt, is dit het moment om dit samen met je kind te doen. Wanneer jij kijkt en je kinderen meetrekt, leert een kind niet dat het voor dat het moet oversteken eerst even moet kijken of er verkeer aan komt. 
Beter is dan om bewust te stoppen en samen eerst naar links te kijken of er iets aan komt, daarna naar rechts kijken en vervolgens nog een keer naar links kijken. Pas wanneer er niets aan komt, steken jullie samen rustig over.
Wanneer je kind dit gewend is om te doen, gaat het vanzelf mee kijken of er iets aan komt.

Fietsen in het verkeer

Sommige kinderen fietsen als kleuter of zelfs als peuter  al met hun ouders mee over straat, anderen doen dat misschien pas later. Vaak is dit afhankelijk van het soort verkeer waar je deel aan neemt om ergens te komen.

Wanneer de verkeerssituatie het toelaat kan een kleuter best naast een volwassene fietsen.  Als je het verkeer te druk vindt, kun je misschien een alternatieve route kiezen die door een rustiger wijk gaat. Of wat je in bepaalde gevallen ook kunt doen, is je kind op de stoep laten fietsen mits er geen voetgangers lopen terwijl je zelf op de weg fietst.

Het is verstandig om voordat je je kind voor het eerst over straat  laat fietsen, de basisregels van verkeer uit te leggen. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk afspreekt dat je kind ook midden in het verkeer goed naar jouw aanwijzingen luistert. 

Wellicht een overbodige tip, maar zorg ervoor dat je naast je kind fietst en dat je kind dan rechts van je fietst dus tussen stoep en jou. Op die manier fiets je het veiligste.

Loopfiets

Wanneer je peuter graag met je mee wil maar nog niet de lange afstanden zelf kan lopen, kan een loopfietsje uitkomst bieden. denk maar eens aan een wandeling door het bos of wanneer te je te voet even een boodschap gaat doen.

 Een loopfiets biedt je kind een nieuwe manier om het evenwichtsgevoel te ontwikkelen. Vaak zie je ook dat een kind dat goed met een loopfiets overweg kan ook in verhouding veel sneller zonder zijwieltjes kan fietsen. 

Meer lezen over hoe je je kind leert fietsen?

Klik hier voor leuke knutselideetjes rondom verkeer.

Reizen met het openbaar vervoer

Voor kinderen is (wanneer ze het niet dagelijks doen,) het reizen met het openbaar vervoer al een uitstapje op zich.
Wanneer je een dagje uit gaat, bekijk dan eens wat de mogelijkheden zijn om met het openbaar vervoer te gaan. Koop samen met je kind een kaart en laat je kind tegen de buschauffeur zeggen waar het heen wil gaan. De buschauffeur stempelt de kaart af en zoek samen een plekje waar je kind alles goed kan zien. Wanneer je de halte nadert waar je uit wil stappen, laat je kind dan op de stopknop drukken zodat het leert hoe je reist met het openbaar vervoer.
Wanneer je met de trein reist, zorg dan dat je ruim op tijd op het station bent zodat je kind op zijn/haar gemak rond kan kijken. Laat je kind dan het kaartje kopen.en het in de trein aan de conducteur geven.

Klik hier voor leuke versjes over verkeer

Leuke spelletjes die met verkeer te maken hebben.


Heb je nog leuke ideeŽn en wil je die delen, laat het me weten!
Je kunt een dan hier een berichtje achter laten.

de site van Veilig Verkeer

Leuke boeken rondom verkeer!