Voorlezen

 

 

Vind je het ook zo’n heerlijk moment als je samen met je kind op de bank zit of zo ’s avonds voor het slapen gaan, als je dan lekker knus met je kind een boekje leest? 

Niet alleen jij als ouder vindt dat een fijn moment maar je kind geniet er ook van. Net als voor volwassenen is het een moment van rust en ontsnap je even aan het leven van alle dag. Je kunt spontaan voorlezen op een moment dat jij het wil, maar je kunt er ook een regelmaat in brengen door het bijvoorbeeld voor het slapen gaan te doen of na het eten. Voor je kind zijn dit vaak hele belangrijke momenten waarom ze genieten van jouw aandacht. Denk er maar eens over na of je altijd een boek voor het hele gezin voorleest of misschien juist één op één. Beide momenten zijn intiem, maar beide op een andere manier.

 Het plezier aan het voorlezen is het belangrijkste natuurlijk, maar wist je dat je je kind ook helpt in zijn of haar ontwikkeling?

 Zoals je zult begrijpen help je je kind in zijn taalontwikkeling wanneer je voorleest. Je kind maakt kennis met geschreven taal en verruimt de woordenschat. Zo zullen ze synoniemen leren voor woorden die ze al (her)hekken, maar ook leren ze nieuwe woorden. Soms leert het de betekenis van een nieuw woord op te maken uit de context van het verhaal maar soms zal er een kleine uitleg nodig zijn om te begrijpen wat er nu precies bedoeld wordt. 
Het leuke van het uitbreiden van de woordschat is dat je ook kunt merken dat je kind gaat experimenteren met de woorden en ze zelf gaat gebruiken. Alleen zal het niet altijd in de juiste context zijn, maar het stoeien met nieuwe woorden is al goed. 
Een kind leert immers door te luisteren naar de taal en de taal zelf te gebruiken hoe die in elkaar zit en hoe je taal kunt gebruiken. Het leert dat er een opbouw in een verhaal zit. Gaande weg zal het ook leren dat al die letters in het boek woordjes vormen en dat de woordjes zinnen kunnen vormen en dat die zinnen allemaal samen weer het verhaal vormen.

Soms smaakt een boek naar meer


Soms krijgt je kind na aanleiding van een boek ineens de behoefte om er ook iets mee te doen. Denk maar aan een tekening maken over het boek of om het juist na te gaan spelen. Maar het kan ook gebeuren dat een boek vragen oproept. Wellicht stelt je kind die vragen en kun je samen op zoek gaan naar het antwoord. Dat antwoord kan in het boek staan, maar het kan ook zijn dat je juist in een ander boek moet gaan zoeken of misschien is er wel geen pasklaar antwoord op te geven en wordt er een beroep gedaan op de fantasie van je kind. Want je kunt ook vragen of een kind hetzelfde zou doen als een personage uit het boek of dat het juist iets anders zou doen en wat dan. Op die manier prikkel je de fantasie van het kind.

Omgekeerd werkt het natuurlijk ook, wanneer je kind volop bezig is met een bepaald onderwerp kun je voorleesboeken of misschien zelfs wel informatieboeken over het onderwerp zoeken en die samen met je kind gaan lezen. Zo kun je ook moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Zoals bijvoorbeeld de dood van een dierbare. 
Denk maar aan het aan het boek:”Kikker en het vogeltje”.

Leren luisteren

Een ander stukje van de ontwikkeling wat gestimuleerd wordt door te luisteren naar een verhaal dat voorgelezen wordt is de luisterhouding van een kind. Kijk ook eens of je kind het verhaal na kan vertellen aan de hand van de prenten die in het boek staan. Of laat je kind eens een boek “voorlezen”. Natuurlijk kan je kind het verhaal nog niet echt voorlezen, maar omdat het het verhaal al vaker gehoord heeft kan het vaak heel goed vertellen wat er op bepaalde bladzijden gebeurt. En terwijl het dat doet heeft het echt het idee dat het dat zelf al voorleest.

 

Heeft je kind al interesse in het lezen of schrijven van woorden? 

Kleuters die al interesse in lezen en schrijven hebben zullen misschien zelfs al woordjes proberen te lezen of woordjes willen overschrijven. Laat ze lekker doen en vertel ze wat ze willen weten. Wanneer een kind zelf erom vraagt kun je het gewoon vertellen, dit is anders als wanneer je met je kleuter al gaat zitten van en nu gaan wij lezen en moet jij alles zeggen. Nee, dat is niet zo handig. Het leesproces begint bij de meeste kinderen pas in groep 3 van de basisschool. Wanneer kleuters het zichzelf aan willen leren kun je hen antwoord geven op hun vragen zonder op een schoolse manier te gaan lezen. Zou houd je het leuk.

Over het voorbereidend lezen vind je meer door hier te klikken.

Voor leuke voorleesboeken klik hier!

Tips voor het voorlezen.

  • Voorlezen kan op ieder moment van de dag.
  • Wanneer je een boek pakt of koopt, bekijk dan eens samen de kaft en bedenk waar het over zou kunnen gaan en bekijk of dat het iets is wat nu de interesse heeft. 
  • Afhankelijk van de leeftijd kies je een verhaal op lengte uit. Voor de kleintjes neem je een kort verhaal dat in één keer uit te lezen is. En je zult zien dat ze ook vaak hetzelfde verhaal willen horen omdat kleine kinderen immers dol op herhaling zijn.Voor grotere kinderen is een vervolg verhaal juist leuk. Door die herhaling kunnen ze voorspellen wat er gaat gebeuren en begrijpen ze het verhaal beter.
  • Niet ieder kind kan even lang aandacht luisteren naar een verhaal, wanneer het geen interesse meer heeft, stop dan.
  • Het spreekt voor zich dat je in een prentenboek ook aandacht aan de prenten geeft.
  • Wanneer je voorleest met stemmetjes, zorg dan dat je de stemmetjes makkelijk kunt herhalen als de personage later weer eens terug komt. Het is overigens wel erg leuk voor de kinderen omdat het als het ware een beetje de jus over het verhaal is, zeker wanneer je ook nog varieert in tempo, volume en intonatie. Belangrijk daarbij is wel dat je blijft kijken naar je kind of die het prettig vind.

 

Nog leuke tips voor bij de kinderboekenweek!