Vriendjes en vriendinnetjes

 

 

Hoe en wat , betreft het maken van vriendjes en vriendinnetjes? 

Een 3 jarige peuter begint zo langzamerhand de leeftijd te krijgen waarop het voor het eerst een echte vriendje zou kunnen hebben.
Dat hoeft echter niet te betekenen dat je kind daar ook behoefte aan heeft. Je kind kan het ook nog heel leuk vinden om alleen te spelen. Dat is ook veel makkelijker. Je kunt namelijk zelf helemaal bepalen hoe je spel verloopt. Wanneer je met andere kinderen speelt loop je namelijk tegen moeilijke dingen aan zoals eerlijk delen en samenwerken. 

Wel is het zo dat kinderen die al van jongs af aan regelmatig in contact komen met andere kindjes sluiten vaak sneller vriendschappen dan kinderen die niet gewend zijn aan gezelschap. Maar hoe dan ook het blijft een moeilijk iets. Je moet namelijk leren om rekening te houden met de ander.

Helpen met vriendschap sluiten


Let op het is niet aan de ouder om te bepalen of je kind een vriendje moet hebben. Meestal geeft je kind zelf heel goed aan of het behoefte heeft aan vriendjes of niet.

Dwing je kind dus vooral niet om vriendschappen te sluiten als het  veel liever alleen speelt. Daar zet je hem alleen maar mee onder druk. En maak je meer stuk dan je lief is.

Wanneer je merkt dat je kind wel graag met een ander kind wil spelen, maar niet goed weet hoe het zoiets aan moet pakken, geef je kind dat een steuntje in de rug door te helpen bij het vriendjes maken. 

Wanneer je kind een leuk vriendje is komt dat omdat het zich een aantal sociale vaardigheden eigen heeft gemaakt waardoor het kan samenwerken en kan delen. Wanneer je merkt dat je kind dat nog niet zo goed kan, kun je je kind dat leren door dit soort situaties voor te laten komen in de veilige thuissituatie. Leer je kind dan hoe je het op kunt lossen. Dat helpt het kind dan bij conflicten bij andere kinderen.

 

Wanneer je kind verlegen is of het te spannend vindt om een ander kind te vragen. Kun je het helpen door vooraf te bespreken met wie het graag zou willen spelen en wat ze dan allemaal kunnen doen.  Als ouder kun je het dan voordoen door het andere kind uit te nodigen.

Bijvoorbeeld door te  zeggen dat jouw kind het andere kind leuk vindt en er graag mee wil spelen, maar het niet zo goed durft te vragen. Waarop je dan aan het kind vraagt of het kind met jouw kind wil spelen. Van lieverlee kun je zo steeds minder bemiddelen zodra bij je kind het zelfvertrouwen is gegroeid om het te vragen.

Vriendschap sluiten gaat stapje voor stapje.

Wanneer een kind niet gewend is om met andere kinderen te spelen, vraagt het erg veel energie van je kind. Laat een eerste afspraak dan niet al te lang duren zodat de vermoeidheid niet toe kan slaan Op die manier sluit je het op een positieve manier af en heeft je kind een succesvolle ervaring op gedaan.

Houd het ook in de gaten wat je kind met het andere kind speelt. Helpt ze bijvoorbeeld even op weg of speel samen met ze. Wanneer je merkt dat de kinderen lekker spelen, neem je steeds een beetje meer afstand, maar houdt ze in de gaten zodat je bij kunt springen als het nodig is.

Agressief of bazig


In plaats van verlegen kan je kindje ook een beetje bazig of agressief zijn. Dit kan er ook voor zorgen dat je kind moeilijk vriendjes kan maken.

Het beste kun je je kind uitleggen dat andere kinderen niet graag met bazige of agressieve kindjes spelen. Vertel je kind dat andere kinderen je kind niet aardig vinden als het andere kinderen slaat, of dat ze het niet leuk vinden wanneer je kind de baas over hen wil spelen.

Het spreekt vanzelf dat je je kind vervolgens gaat helpen om dit gedrag te veranderen.

 

 

Kleutervriendschappen zijn heel vluchtig.

Jij zult wellicht ervaren dat kinderen erg hard zijn voor elkaar. Als een kleuter een kindje ziet dat bijvoorbeeld mooier speelgoed heeft, zal het zijn oorspronkelijke vriendje misschien snel vergeten. Het snapt nog niet dat dat vriendje zich daardoor eenzaam voelt. Maak je hier niet teveel zorgen over. Waarschijnlijk heeft jouw kleuter ook wel eens een vriendje 'ingeruild'.

 

 

Maak je geen zorgen


Vergeet niet dat kleuters zich vaak niet meteen vol enthousiasme ergens aan overgeven.

Wanneer je kind een keer in zijn eentje aan de kant staat, ga er dan niet meteen van uit dat je kindje moeite heeft met vriendjes maken. Veel kleuters  willen eerst eventjes de kat uit de boom kijken, voordat ze zich ergens vol overgave instorten.

 

Geen aansluiting vinden


Wanneer je kindje geen aansluiting kan krijgen bij andere kinderen en ondanks al jouw pogingen eenzaam blijft, is het belangrijk om hier serieus mee om te gaan. In dat geval zou het goed zijn om eens met de leerkracht van je kind te praten. Waarschijnlijk kan die je wel vertellen waarom je kindje geen vriendjes heeft en wat je daaraan kan doen.

HELP ! De keuze  van mijn kind over een leuk vriendje is niet mijn keuze van een leuk vriendje...

Het kan wel eens gebeuren dat je het niet eens bent met de keuze die je kind maakt, wat betreft zijn vriendjes. Jouw eigen inbreng, de sfeer thuis en het karakter van je kind zijn dingen die op uiteindelijk het meest van betekenis zijn. Je hoeft je dus geen grote zorgen te maken dat je kind wordt ‘verpest’ door zijn vriendje. De invloed van een ‘verkeerd’ vriendje is maar van tijdelijke aard.

Kleutervriendschappen zijn bovendien meestal niet blijvend. De kans dat je kleuter al snel een ander vriendje heeft om mee te spelen, is groot. Echte boezemvriendschap komt op zijn leeftijd maar weinig voor. Vriendjes zijn in wezen makkelijk in te wisselen.

Om je kleuter de omgang met zijn vriendje te verbieden, heeft geen zin en zal eerder het omgekeerde tot gevolg hebben. Dat verbod zal de drang om met hem te spelen alleen maar groter maken. Daarbij komt nog dat ze elkaar op school ook zien.

Als je kleuter thuis speelt met het vriendje dat jij niet zo leuk vindt, kun je ervoor kiezen ze niet alleen te laten. Zo kun je het andere kindje steeds corrigeren, als dat nodig is. Maak hem bijvoorbeeld keer op keer duidelijk dat vloeken bij jou in huis niet mag. Je kind zal dan ook zien dat jij het gedrag van het andere kind niet goed keurt. Het kan dan best zo zijn dat jouw kind zijn vriendje zelf terecht gaat wijzen.

Als je het echt niet ziet zitten dat je kleuter met een bepaald vriendje speelt, kun je proberen zijn aandacht af te leiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een ander vriendje te introduceren. Nodig bijvoorbeeld eens een kindje van vrienden uit.

Natuurlijk kun je met de leerkracht van je kind de situatie bespreken. Deze kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind eens een werkje of spelletje moet doen met andere klasgenootjes. Zo komt je kind in contact met andere kinderen, die het op den duur misschien leuker vindt.